Park area, hotel Rixos
Rixos Prykarpattya
відпочинок в парку, готель Ріксос
Отельный комплекс Риксос Прикарпатье
номер готелю Ріксос
Мейер-терапия
Програма Майер терапії, готель Ріксос
Игра в русский бильярд, отель Риксос
Гідро масаж, готель Ріксос Прикарпаття
Конференц-зал в готелі Ріксос Прикарпатя
ключ от номера, отель Риксос
Ресторан Европейской кухни, Риксос Прикарпатье
Вестибюль отеля, Риксос Пркарпатье
the hotel territory of Rixos Prykarpattya
Блог
Як підвищити імунітет дорослій людині
celendar
10.03.2021

Що потрібно зробити, щоб довгий час залишатися здоровим і працездатним? Хтось згадає про правильний спосіб життя і відмову від шкідливих звичок. Хтось задумається про відпочинок на курорті і профілактиці організму. Хтось скаже, що потрібно просто займатися своїм здоров’ям, регулярно обстежуватися, а також лікуватися у перевірених лікарів.

Наше здоров’я багато в чому залежить від стану імунної системи. Саме вона виробляє засоби захисту, необхідні для ефективного протистояння багатьом хворобам.

Імунітет буває вродженим і набутим. Тому люди, від природи отримали слабкий механізм захисту свого організму, за допомогою певних засобів і методик можуть помітно зміцнити його.

Як підвищити імунітет дорослій людині? У медицині вивчення імунних процесів, а також різноманітних порушень роботи імунної системи присвячений цілий розділ, званий імунологією. Отримати загальні рекомендації, а також скорегувати свій спосіб життя і раціон можна під час консультації у терапевтів Rixos Prykarpattya. Якщо ситуація зі здоров’ям досить серйозна, варто звернутися до імунолога.

Що таке імунітет людини

Хочете дізнатися, що таке імунітет людини, і як дізнатися його рівень? Це величезний комплекс специфічних механізмів захисту. Його основна мета – нейтралізувати або мінімізувати вплив негативних зовнішніх чинників, що потрапляють в організм з навколишнього середовища (з повітря, води, разом з продуктами харчування і т.п.). Це можуть бути не тільки сторонні речовини, але і всілякі віруси і бактерії, здатні стати причиною безлічі хвороб.

На стан імунної системи впливає величезний ряд факторів. Це залежить від режиму сну, способу життя і фізичної активності, якості харчування та питної води, екологічної обстановки в районі постійного проживання і т.п.

Лікар може зробити висновок про поточний стан імунної системи, виконавши:

  • Усне опитування пацієнта про стан здоров’я і самопочуття.
  • Візуальний огляд.
  • Вивчення анамнезу (скільки разів і з яким інтервалом були пневмонії, простудні захворювання і т.п.).
  • Розшифровку лабораторних аналізів.
  • Оцінку імунного статусу (за допомогою спеціальних досліджень – на імуноглобуліни, B-і T-лімфоцити, супресори та ін.)

Що таке ослаблений імунітет

Ослаблення імунної системи, викликане різними причинами, здатне привести до погіршення здоров’я. Тому медики закликають ретельно стежити за своїм самопочуттям, і не ігнорувати тривожні сигнали, які посилає нашим організм.

Знаючи, що таке ослаблений імунітет, а також своєчасно здійснюючи заходи щодо її зміцнення, можна знизити ризик розвитку серйозних хвороб, а також продовжити життя.

Важливо знати: Ви різко набрали або скинули вагу без явних причин? Розвинулася алергія, що проявляє себе у вигляді нежиті або шкірних висипань? Шкіра на обличчі пересихає і лущиться, а на руках – червоніє і тріскається? Цілком ймовірно, що причиною цього стало різке зниження імунітету. Замість того, щоб ковтати таблетки, варто звернутися до лікаря, пройти обстеження і відновити імунну систему.

Як підняти імунітет дорослої людини? Зміцнювати його можна в будь-який час року, під час роботи і відпочинку. Головне – діяти цілеспрямовано і методично, щоб виконувати всі рекомендації лікаря. Не варто самостійно ставити діагноз і робити передчасні висновки про поточний стан імунної системи. Тільки фахівці знають, як правильно оцінити стан здоров’я пацієнта, і які слід провести дослідження (лабораторний аналіз крові, первинний скринінг для тестування імунних функцій, алергопроби і т.п.).

Скрупульозно вивчивши всі фактори і поточний стан здоров’я пацієнта, лікар дасть низку порад, як підвищити імунітет у дорослої людини. Всі вони прості і доступні, не вимагають великих витрат і особливих зусиль.

Ознаки ослабленого імунітету

Ось найпоширеніші симптоми ослабленого імунітету, які можна помітити ще до візиту до лікаря:

  • Сильна стомлюваність, зниження працездатності.
  • Сонливість, млявість, апатія. При цьому сонливість, присутнє протягом усього дня, може змінюватися безсонням у ночі, що вибиває людину з колії.
  • Відсутність апетиту.
  • Зниження гостроти зору.
  • Порушення координації рухів.
  • Зміна кольору і стану шкірного покриву (висип на губах, прищі на обличчі, «заїди» в куточках губ і т.п.).
  • Висока схильність до простудних захворювань. Найменше переохолодження – і вам доводиться лікувати нежить або кашель.

Причини ослабленого імунітету

Велика частина дорослих людей відзначає, що ослаблення імунної системи доводиться на осінньо-зимовий сезон. Ось найбільш часті причини ослабленого імунітету, на думку медиків:

  • Брак вітамінів і мікроелементів, що становлять особливу цінність для організму.
  • Нестача кисню і сонячного світла.
  • Зниження рухливості.
  • Вживання рафінованих продуктів.
  • Збої в роботі внутрішніх органів.
  • Скупчення шлаків і токсинів всередині організму.
  • Недолік повноцінного відпочинку.
  • Часті стреси і «вигорання» на роботі.
  • Недостатня терморегуляція, і т.д.

Ось кілька типових ситуацій, що демонструють причини зниження імунітету:

  1. Людина не займається своєчасним лікуванням зубів. Через це погіршується процес пережовування їжі. При попаданні в шлунок вона погано розщеплюється і повільно перетравлюється. Як наслідок – порушення обміну речовин, проблеми з шлунком і кишечником, а також зниження імунітету.
  2. Людина живе в жорсткому графіку. Ранній підйом, збори на роботу в прискореному темпі, ненормований робочий день, паралельне вирішення безліч особистих і сімейних проблем. Плюс нераціональне харчування і виснажливі тренування в спортзалі ( «для підтримки форми»). Фізична активність досить висока, але вона призводить до перевантажень, на тлі чого імунітет знижується, і людина стає вразливим для хвороб.

Досвідчені лікарі RP підкажуть, як швидко підняти імунітет дорослому, і які кошти для цього будуть потрібні. Це буде корисно не тільки тим, хто хоче зберегти здоров’я, але і людям, які недавно оговтались від серйозних захворювань.

Основні вороги вашого здоров’я, або від чого знижується імунітет

Хочете з’ясувати, від чого слабшає імунітет? Знаючи основні причини, що призводять до його зниження, можна попередити заздалегідь багато сезонні загострення хронічних хвороб.

Ось основні вороги вашого здоров’я, здатні привести до ослаблення імунітету дорослих людей:

  1. Хронічний недосип. Життя в шаленому ритмі веде не тільки до ослаблення імунітету, а й до інших проблем: наприклад, до прискореного набору ваги.
  2. Зловживання цукром. Йдеться про білий цукор, що містить у величезній кількості вуглеводи, а також про випічці та кондитерських виробах. Організму ласуни доводиться пережити своєрідний «стрес» після перевищення добової норми (100 г) цукру. У наступні кілька годин опірність вірусам і бактеріям падає майже вдвічі. Щоб припинити таку тенденцію, дієтологи рекомендують переглянути своє меню, замінивши білий цукор коричневим, а також використовувати натуральний мед і сухофрукти.
  3. Зневоднення. Брак рідини викликає почуття сильної втоми, а також негативно впливає на стан імунної системи.
  4. Пересихання слизової оболонки носоглотки. Одна з поширених причин слабкого імунітету в зимовий сезон, коли на вулиці і всередині приміщень відчувається нестача вологи. Бактерії, що потрапили на суху слизову носа або горла, швидше проникають в кров. Тому в холодну пору року люди частіше хворіють на простудні захворювання.
  5. Затяжні стреси. В таких умовах організм змушений працювати на межі, що послаблює імунну систему.

Корисно знати: багато хто плутає загартовування зі зміцненням імунітету. Насправді це різні речі. Загартовування допомагає організму звикнути до різкого перепаду температур, і виробити стійкість до холоду. Рекомендації, як підвищити імунітет дорослого, стосуються зміцнення захисної системи організму в цілому.

Як підвищити імунітет у дорослої людини

Щоб розібратися, як швидко підвищити імунітет у дорослого, важливо чітко розуміти ситуацію. Наприклад, зробити це навесні і влітку набагато простіше, оскільки в раціоні присутнє багато свіжих овочів і фруктів, і люди проводять багато часу на відкритому повітрі. Зміцнити імунну систему у відносно здорової людини буде простіше і швидше, ніж після затяжної хвороби, і т.п.

Як підвищити імунітет в домашніх умовах

Ось прості і доступні способи, як підвищити імунітет дорослій людині в домашніх умовах. Вони будуть під силу практично всім:

  1. Проаналізуйте свій розпорядок дня. Мета – налагодити сон, зберегти високу працездатність і поліпшити самопочуття. Спробуйте підлаштуватися під світловий режим дня, вирушаючи спати трохи раніше, ніж звичайно. Контролюйте споживання чаю і кави, створіть розслаблюючу атмосферу в спальні. Запишіться на курс загального або релаксуючого масажу, відвідайте СПА.
  2. Проаналізуйте, що і коли ви їсте. Якщо це необхідно, відвідайте дієтолога. Велика частина корисних речовин повинна надходити в організм разом з їжею, а не у вигляді капсул і біодобавок. Купуйте овочі та фрукти по сезону. В осінньо-зимовий період використовуйте свіжі або заморожені ягоди – це справжнє джерело вітамінів. Можна пити трав’яні чаї, відвар шипшини, свіжовичавлені соки і смузі. Бджолярі рекомендують гречаний мед – він зміцнює імунітет набагато краще за інших сортів. Не забувайте про горіхи і сухофрукти, а також про цільнозерновий хліб і каші. Спробуйте їсти невеликими порціями, 4-5 разів протягом дня. Тоді організм перестане відчувати стрес в очікуванні чергової порції їжі, і почне працювати більш стабільно.
  3. Скоротіть вживання рафінованих цукрів, консервів, а також продуктів, що пройшли складну технологічну обробку. Використовуйте запікання і варіння.
  4. Вода – це життя! У холодну пору року хочеться зігрітися чаєм або кавою. Але не варто забувати про звичайну чисту воду: вона необхідна для розчинення і виведення токсинів, а також для нормальної життєдіяльності клітин. Ось чому в санаторіях Трускавця практично всім пацієнтам призначать курс мінеральної води, підібраний індивідуально. Це заповнює брак вологи, нормалізує водний баланс в організмі, а також попереджає дефіцит мікроелементів. Мінеральна вода в поєднанні зі свіжим повітрям в RP здатні як мінімум в 1,5-2 рази посилити імунітет. Такий корисний ефект зберігається досить довго, протягом 3-6 місяців.
  5. Слідкуйте за роботою шлунка і кишківника. Як стверджував доктор Майер, який прославився завдяки своїй дієті, більшість хвороб викликано саме збоями в роботі шлунково-кишкового тракту. Навіть банальний весняний авітаміноз, який ми звикли списувати на зміну сезонів, може бути викликане браком корисної мікрофлори кишківника. Важливо, щоб в організмі підтримувався баланс між корисними і шкідливими бактеріями. Перші живуть на слизових оболонках шлунка і кишківника, другі потрапляють всередину разом з їжею. Для підтримки балансу важливо регулярно вживати в їжу пребіотики і пробіотики. Вони продаються в аптеках, в складі спеціальних комплексів, а також містяться в найпростіших продуктах: квашеній капусті, часнику, яблуках, бобових, солоних огірках (бочкових), моцареллі.
  6. Контролюйте рівень навантажень. Одне з найважливіших умов, як підвищити імунітет дорослому в домашніх умовах. Постарайтеся будь-якими силами уникати фізичної перевтоми, нервових зривів і стресів. Якщо відчуваєте, що сильно втомилися, влаштовуйте собі «дні відпочинку». Вимикайте телефон, на час відмовтеся від інтернету, попросіть близьких не турбувати вас через дрібниці. Найкраще провести день в тиші і спокої, або відправитися на прогулянку за місто.
  7. Виходьте частіше не вулицю. Порада актуальна для тих, хто працює в офісі або віддалено. Короткочасні пробіжки від будинку до зупинки і на роботу, а також походи в супермаркети – не рахуються. У день необхідно гуляти саме на відкритому повітрі як мінімум 30-40 хвилин. Темп і дистанція підбираються індивідуально. Використовуйте фітнес-браслети, щоб підрахувати кількість пройдених кроків і витрачені калорії.

Прогулянка вирішує одночасно три питання. це:

  • Попередження кисневого голодування.
  • Нормалізація маси тіла (зниження ваги).
  • Покращення кровопостачання різних органів.

Фізіотерапевти рекомендують виконувати нескладні фізичні вправи типу розминки, або зайнятися нескладною роботою у дворі будинку, якщо є така можливість.

Як підвищити імунітет після хвороби

Ті, хто переніс чергове загострення хронічних захворювань, грип або ГРВІ, часто цікавляться, як підвищити імунітет після хвороби. Адже організм виснажений боротьбою з недугою, і має потребу в гарній підтримці.

На допомогу приходять вітамінно-мінеральні препарати. Зазвичай лікарі призначають їх в складі комплексного лікування, підбираючи за результатами аналізів. Але можна додатково проконсультуватися у терапевта: можливо, прийом деяких препаратів доведеться продовжити.

Якщо ви хочете дізнатися, як підвищити імунітет дорослій людині вітамінами, обов’язково зверніться до лікаря. Самостійно добирати та приймати вітаміни, орієнтуючись на розповіді знайомих або рекламу, не варто. Замість користі вони можуть принести шкоду. Наприклад, відмінний вітамінно-антиоксидантний комплекс з пробіотиками та екстрактом зеленого чаю ідеально підійде гіпотонікам і людям з нормальним артеріальним тиском. А гіпертонікові може стати погано вже на 2-3 день прийому капсул. Одне з найбільш вдалих поєднань – вітаміни С, D і цинк. Вони прискорюють процес одужання, але важливо точно розрахувати дозування.

Курс вітамінів рекомендують пропити в таких випадках:

  1. Гостра нестача певних речовин в організмі. Може виступати наслідком перенесеної хвороби або особливим станом пацієнта (наприклад, при регулярних фізичних навантаженнях необхідні білки і амінокислоти).
  2. Погане нерегулярне харчування. Характерно для жінок, що постійно сидять на дієтах, і прагнуть скинути зайву вагу.

У поєднанні з аптечними медикаментами можна звернути увагу на якість харчування та засоби нетрадиційної (народної медицини). Наприклад, пити чай з імбиром, що надає напою оригінальний смак, і позитивно відбивається на стані імунної системи.

Як підвищити імунітет без ліків

Хочете дізнатися, як підвищити імунітет в домашніх умовах, не вдаючись до допомоги ліків? Рекомендуємо відвідати дієтолога і фізіотерапевта Rixos Prykarpattya, отримавши докладні консультації. Мета – скоординувати режим дня і харчування так, щоб організм отримував всі необхідні корисні речовини.

Існує ряд продуктів, здатних негативно відбиватися на стані імунної системи. Серед них:

  • Червоне м’ясо (свинина, жирна яловичина і т.п.). Його краще замінити телятиною або м’ясом птиці.
  • Копченості та карбонати. Вони збільшують ймовірність мутацій клітин.
  • Фаст-фуд. За рахунок великого вмісту жиру призводять до підвищення рівня холестерину, а також стоншується клітинну мембрану.
  • Кондитерські вироби. Негативно позначаються на роботі надниркових залоз, а також прискорюють розвиток запальних процесів.

Людям, що страждають на анемію, рекомендують вживати в профілактичних цілях червоне вино по 50-100 мл. на день. Воно посилює імунітет, а також покращує вироблення еритроцитів у крові, сприяючи підвищенню гемоглобіну.

Лікарі RP рекомендують використовувати способи зміцнення імунітету в комплексі, а не обмежуватися 1-2 методами. Тоді ви зможете надовго зберегти міцне здоров’я, і ​​уникнути безлічі хвороб.

Заповніть контактну форму

Спеціаліст з бронювання зв'яжеться з Вами найближчим часом

Виберіть спосіб оплати
Забронювати
Оплатити при поселенні в готель
Дата прибуття
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду

Купівля новорічного банкету доступна при проживанні в готелі протягом 3 ночей в період з 30.12 до 02.12. Також у Вас є можливість поселитися раніше і поїхати пізніше позначених дат.

Для підтвердження бронювання необхідно внести повну оплату за програму новорічного банкету. У Вас буде можливість оплатити банкет окремо або разом з проживанням після завершення бронювання на сайті.

Дата прибуття
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
  • Для бронювання терапії Маєра, потрібно здійснити передоплату в розмірі 30% від вартості програми
  • Забронювати програму Майєра можна тільки при проживанні в готелі RIXOS, на весь період лікування
  • Проживання для пацієнтів, що проходять програму Майєра, розраховується за тарифом Room only
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Програми Маєра
Оберіть тривалість програми Майєра
Програма Check-Up
Програма Check-Up
ф
Програма Check-Up
Програма Check-Up
Програма Check-Up
Програма Check-Up