Park area, hotel Rixos
Rixos Prykarpattya
відпочинок в парку, готель Ріксос
Отельный комплекс Риксос Прикарпатье
номер готелю Ріксос
Мейер-терапия
Програма Майер терапії, готель Ріксос
Игра в русский бильярд, отель Риксос
Гідро масаж, готель Ріксос Прикарпаття
Конференц-зал в готелі Ріксос Прикарпатя
ключ от номера, отель Риксос
Ресторан Европейской кухни, Риксос Прикарпатье
Вестибюль отеля, Риксос Пркарпатье
the hotel territory of Rixos Prykarpattya
Блог
Як зміцнити імунітет та покращити самопочуття?
celendar
23.02.2023

Зміцнення імунітету дуже важливе для того, щоб наш організм міг захищатися від різних хвороб, інфекцій та вірусів. Імунітет – це система захисту організму, яка бореться із збудниками інфекційних захворювань та інших негативних впливів на організм.

Сильний імунітет допомагає запобігти багатьом захворюванням і скоротити ймовірність розвитку ускладнень при виникненні хвороб. Крім того, зміцнення імунітету може допомогти організму швидше відновитись після хвороби.

Як зміцнити імунітет? В даний час є безліч способів, що дозволяють зробити свій організм максимально стійким до потенційно небезпечних впливів. Важливо приділяти увагу правильному та збалансованому харчуванню, регулярно займатися спортом, висипатись, витрачаючи на сон не менше 6-8 годин.

Крім того, необхідно максимально знизити вплив стресів як на роботі, так і в особистому житті. Бажано відмовитись від будь-яких шкідливих звичок, починаючи від куріння сигарет і закінчуючи вживанням алкоголю, а також стежити за гігієною та вагою.

Фізичні навантаження

Як впливають на імунітет регулярні фізичні навантаження? Якщо ви регулярно ходите на фітнес або займаєтесь у спортивному залі, ваш імунітет поступово зміцнюватиметься. Фізичні навантаження можуть позитивно впливати на імунітет, що показали багато медичних досліджень.

Фахівці стверджують, що у людей, які регулярно займаються спортом, рівень захисних білків у крові (наприклад, імуноглобулінів) вищий, ніж у тих, хто намагається уникати додаткових фізичних навантажень.

Крім того, регулярні заняття спортом та фізичні навантаження можуть знижувати рівень стресу та підвищувати якість сну, що також позитивно впливає на імунну систему. Чи слід розуміти, що вам необхідно терміново записатися до спортзалу? Якщо ваша робота в основному сидяча, то відповідь позитивна.

Однак, слід пам’ятати, що занадто висока інтенсивність фізичних навантажень може навпаки послабити імунітет, особливо якщо людина не звикла до таких навантажень або відпочиває після тренувань. Тому важливо знаходити баланс між навантаженнями та відпочинком, а також обирати види спорту, які не завдають шкоди здоров’ю та відповідають рівню фізичної підготовки.

Також слід врахувати, що якщо людина вже має захворювання чи проблеми зі здоров’ям, то перед початком занять спортом варто проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що обраний вид фізичної активності не нашкодить організму.

Збалансоване харчування

Правильно складений раціон, безсумнівно, одна із найважливіших стовпів нашого здоров’я. Збалансоване харчування має забезпечувати організм набором необхідних макроелементів та мікроелементів. Отже, які зміни ми маємо внести до свого раціону, щоб насолоджуватися хорошим здоров’ям у будь-яку пору року?

Основні поради та рекомендації фахівців досить прості:

  • Вибирайте натуральні продукти та відмовляйтеся від напівфабрикатів. Виключіть зі свого раціону всі фаст-фуд та продукти швидкого приготування. Намагайтеся купувати харчування з найпростішим і найчистішим складом.
  • Включіть у свій раціон якнайбільше свіжих овочів. Також їжте свіжі фрукти (бажано нежирні).
  • Вибирайте цільнозернові продукти, які є цінною скарбницею вітамінів групи В, які допомагають підтримувати добрий психічний стан.
  • Виключіть зі свого раціону велику кількість червоного м’яса та замініть його на свіжу морську рибу, яка є безцінним джерелом омега-3 жирних кислот, птицею та бобовими.
  • Відмовтеся від солодощів та замініть їх корисними перекусами у вигляді коктейлів та горішків або домашнього вівсяного печива.
  • Не забувайте правильно зволожувати своє тіло (мінімум 1,5-2 літри рідини необхідно вживати кожну добу – чай, вода, соки).
  • Не забувайте приймати їжу через рівні проміжки часу (бажано 4-6 повноцінних прийомів їжі на день).

Пам’ятайте, що до вашого щоденного раціону повинні входити молочні продукти, особливо кисломолочні напої (йогурти, кефіри, пахта). Ці напої містять пробіотичні бактерії, які називаються пробіотиками. Вони зміцнюють імунну систему організму та регулюють роботу травної системи.

Слово пробіотик походить з грецької мови і означає про біос — на все життя. Пробіотики – це специфічні штами бактерій, які при введенні людям позитивно впливають на їх здоров’я. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), бактеріальні штами можуть вважатися пробіотиками лише в тому випадку, якщо клінічні випробування довели сприятливий вплив на здоров’я людини.

Найбільш поширеними пробіотичними бактеріями є молочнокислі бактерії із сімейств Lactobacillus та Bifidobacterium. Пробіотики сприятливо впливають на організм людини: зміцнюють імунітет, відновлюють природну мікрофлору кишечника, пригнічують розвиток багатьох патогенних мікроорганізмів.

Харчові продукти, що містять пробіотики, це: йогурти, кефіри, пахта, кисле молоко. Пробіотики містяться і в натуральних соліннях, які утворюються в результаті молочнокислого бродіння: квашеної капусти, маринованих огірків.

Квашена капуста, що важливо, є цінним джерелом вітаміну С. Цей корисний продукт містить молочну кислоту, яка регулює роботу травного тракту.

Менше стресу

Ваше психічне здоров’я є одним із найважливіших нюансів, які можуть впливати на весь організм, включаючи ослаблення чи посилення його імунітету. Давно доведено, що стрес може негативно впливати на імунну систему, роблячи організм більш уразливим для різних інфекцій та захворювань.

Під час стресу в нашому організмі виділяється певні гормони, що впливають не тільки на самі імунні клітини, але також і на процеси, що в них відбуваються. Такі гормони, як кортизол і адреналін, можуть знижувати кількість лімфоцитів, які є незамінними для протидії всіляким інфекціям та захворюванням.

Високий рівень адреналіну здатний зменшувати активність «натуральних убивць» – NK-клітин, що атакують і знищують інфіковані та хворі клітини, включаючи ракові. Крім того, стрес може викликати запальні процеси, що також несприятливо позначається на стані імунітету.

Тому вкрай важливо навчитися «керувати» стресом і вживати заходів щодо його зниження. Допоможуть вам регулярні фізичні вправи, медитація, йога, глибоке дихання та інші методи релаксації. Також корисно вибудовувати здоровий спосіб життя, включаючи збалансоване харчування, достатній сон та зменшення вживання алкоголю та нікотину аж до повної відмови від них.

Висипайтеся

Вкрай важливо приділяти увагу тому, скільки і як ви спите. Сон відіграє неоціненну роль у підтримці здоров’я та імунітету. Під час сну організм не просто відпочиває і набирається сил. Відновлюються клітини та тканини, а також відбувається оновлення імунних клітин. Нестача сну може призводити до порушення функціонування імунної системи та підвищення ризику розвитку інфекцій та інших захворювань.

Зокрема, брак сну може призвести до зниження кількості та активності NK-клітин, які, як уже зазначалося вище, необхідні нашому організму для боротьби з інфекціями та раковими клітинами. Також нестача сну може знижувати кількість антитіл.

Скільки потрібно спати? Фахівці стверджують, що нормальна кількість годин сну для дорослих становить від 7 до 9 годин на добу. Однак, не тільки кількість, а й якість сну важлива для імунної системи. Що це означає?

Щоб отримувати досить якісного сну, потрібно дотримуватися регулярного його розкладу, намагаючись укладатися приблизно в той же час увечері. Слід забезпечувати тиху та темну обстановку в кімнаті, уникати вживання кофеїну та алкоголю перед сном, а також займатися розслаблюючими діями, наприклад, медитацією чи читанням книги.

Слідкуйте за гігієною

Гігієна та імунітет досить тісно пов’язані між собою, що не дивно. Правильна гігієна організму може допомогти запобігти зараженню мікробами та інфекційними хворобами, тим самим допомагаючи підтримувати здоровий імунітет.

При недотриманні основних правил здорової гігієни можливе зараження різними патогенними мікроорганізмами через шкіру, слизові оболонки чи ротову порожнину. Це може призвести до розвитку інфекцій та захворювань, які можуть негативно позначитися на імунній системі.

З іншого боку, надмірна гігієна, така як надмірне використання антисептиків або дезінфікуючих засобів, може також послабити імунітет, оскільки в цьому випадку організм не отримує достатнього досвіду боротьби з мікробами та інфекціями.

Поэтому важно придерживаться рекомендаций специалистов по гигиене, которые включают:

  • обов’язкове миття рук з милом перед їжею та після використання туалету;
  • використання індивідуальних засобів особистої гігієни;
  • регулярне прибирання приміщення тощо.

При цьому не слід зловживати антисептиками та дезінфікуючими засобами, а також намагатися уникати контакту з хворими людьми, особливо під час епідемій та пандемій.

Слідкуйте за вагою

Вага людини може істотно впливати на імунітет організму. Дослідження показують, що у людей із надмірною вагою чи ожирінням може бути порушена робота імунної системи. Це може відбуватися з кількох причин.

По-перше, надмірна вага може викликати запалення в організмі. Хронічне запалення може призвести до підвищеного рівня стресу на клітинному рівні, що може призвести до послаблення імунної системи.

По-друге, надмірна вага може призвести до зниження кількості та функціональної активності деяких видів імунних клітин, таких як нейтрофіли, лімфоцити та макрофаги.

Нарешті, надмірна вага може підвищити ризик розвитку таких захворювань, як діабет, серцево-судинні захворювання та деякі види раку. Ці захворювання можуть знижувати функціональність імунної системи.

З іншого боку, занадто низька вага може негативно впливати на імунітет організму. Недолік харчування може призвести до зниження кількості та функціональної активності імунних клітин, що може підвищити ризик розвитку інфекцій та інших захворювань.

Тому важливо стежити за своєю вагою та приділяти увагу правильному харчуванню та помірній фізичній активності, що може допомогти підтримувати здорову вагу та імунітет.

Відмовтеся від алкоголю та цигарок

Вживання алкоголю може знижувати здатність імунної системи боротися з інфекційними захворюваннями. Алкоголь знижує кількість лейкоцитів – клітин, відповідальних за боротьбу з інфекціями, що може призводити до зниження рівня імуноглобуліну A, який відіграє важливу роль у захисті слизових оболонок дихальних та шлунково-кишкових шляхів.

Тому люди, які зловживають алкоголем, можуть мати підвищений ризик зараження різними інфекціями, включаючи ГРВІ, пневмонію та інші.

Куріння тютюну є одним із головних факторів ризику для розвитку раку легень та інших захворювань органів дихання. Куріння також може пошкодити імунну систему, знизивши захисні властивості легких та слизових оболонок, що може підвищити ризик інфекцій дихальних шляхів, таких як ГРВІ, грип, бронхіт та пневмонія.

Крім того, нікотин, який міститься в сигаретах, може знизити кількість лейкоцитів, що призводить до зменшення здатності організму боротися з інфекціями.

В цілому, вживання алкоголю та куріння тютюну не тільки негативно впливають на імунітет організму, але також підвищують ризик розвитку серйозних захворювань, таких як рак, серцево-судинні захворювання та інші. Тому краще уникати вживання алкоголю та куріння тютюну для підтримки здорового імунітету та загального здоров’я.

Дбайте про себе і про своє ментальне здоров’я

Якщо ви бажаєте зміцнити свій ослаблений імунітет, санаторно-оздоровчий комплекс Rixos Prykarpattya та його фахівці завжди готові допомогти! Ми точно знаємо, що турбота про себе – це не лише здоровий спосіб життя, а й чудове ментальне здоров’я.

Що ми вкладаємо у це поняття? Турбота про ментальне здоров’я – це сукупність дій та практик, спрямованих на підтримку та зміцнення психологічного благополуччя. Ментальне здоров’я – це стан, коли людина почувається емоційно стійкою, здатною до адаптації до життєвих змін і соціально пристосованим.

Воно включає в себе такі аспекти, як наявність у людини позитивних емоцій, почуття впевненості в собі, уміння вирішувати проблеми та приймати виважені рішення, здатність до емпатії та ефективної комунікації.

Турбота про ментальне здоров’я може включати безліч різних практик і стратегій, залежно від індивідуальних потреб і переваг. Деякі з них можуть включати:

  • регулярну фізичну активність, оскільки вона може покращити настрій, знизити рівень стресу та тривожності, а також покращити сон;
  • практики медитації та релаксації, які можуть допомогти знизити рівень тривожності та підвищити почуття благополуччя;
  • підтримання здорового способу життя, включаючи правильне харчування, регулярний сон та уникнення вживання наркотиків та алкоголю;
  • підтримка соціальних зв’язків та підтримка від близьких людей;
  • способи управління стресом, такі як планування, встановлення пріоритетів та вміння розслаблятися;
  • пошук професійної допомоги, якщо необхідно, включаючи терапевтичну підтримку та лікування.

Турбота про ментальне здоров’я має важливе значення для загального здоров’я загалом, імунітету та благополуччя зокрема. Вона допомагає людям долати труднощі, зберігати емоційну стійкість та знаходити радість у житті.

Заповніть контактну форму

Спеціаліст з бронювання зв'яжеться з Вами найближчим часом

Виберіть спосіб оплати
Забронювати
Оплатити при поселенні в готель
Дата прибуття
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду

Купівля новорічного банкету доступна при проживанні в готелі протягом 3 ночей в період з 30.12 до 02.12. Також у Вас є можливість поселитися раніше і поїхати пізніше позначених дат.

Для підтвердження бронювання необхідно внести повну оплату за програму новорічного банкету. У Вас буде можливість оплатити банкет окремо або разом з проживанням після завершення бронювання на сайті.

Дата прибуття
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
  • Для бронювання терапії Маєра, потрібно здійснити передоплату в розмірі 30% від вартості програми
  • Забронювати програму Майєра можна тільки при проживанні в готелі RIXOS, на весь період лікування
  • Проживання для пацієнтів, що проходять програму Майєра, розраховується за тарифом Room only
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Програми Маєра
Оберіть тривалість програми Майєра
Програма Check-Up
Програма Check-Up
ф
Програма Check-Up
Програма Check-Up
Програма Check-Up
Програма Check-Up