Park area, hotel Rixos
Rixos Prykarpattya
відпочинок в парку, готель Ріксос
Отельный комплекс Риксос Прикарпатье
номер готелю Ріксос
Мейер-терапия
Програма Майер терапії, готель Ріксос
Игра в русский бильярд, отель Риксос
Гідро масаж, готель Ріксос Прикарпаття
Конференц-зал в готелі Ріксос Прикарпатя
ключ от номера, отель Риксос
Ресторан Европейской кухни, Риксос Прикарпатье
Вестибюль отеля, Риксос Пркарпатье
the hotel territory of Rixos Prykarpattya
Блог
Як підготувати імунітет, щоб не хворіти взимку: корисні поради
celendar
5.12.2022

Осінньо-зимовий сезон – це час, коли погода починає різко змінюватися. Насамперед, це пов’язано зі зниженням середньодобової температури повітря, зменшенням кількості сонячних днів, підвищеною вологістю або, навпаки, сухістю повітря.

У цей період наша імунна система піддається справжній перевірці на міцність, а кількість людей, які захворіли на застуду, наприклад, різко збільшується. Однак було б грубим спрощенням сказати, що охолодження або переохолодження тіла насамперед сприяє інфекціям.

Важливо знати, що мікроорганізми загалом і віруси зокрема дуже добре почуваються навіть при низьких температурах. Саме з цієї причини найбільша ймовірність вірусних інфекцій припадає на осінь та зиму.

Насправді прийнято вважати, що у період основною проблемою стає зростання захворювань, що з інфекціями дихальних шляхів. У народі – це звичайна застуда, що супроводжується такими неприємними симптомами, як нежить, кашель або біль у горлі.

У той же час мало хто знає, що восени та взимку також спостерігається зростання ротавірусних інфекцій шлунково-кишкового тракту, які характеризуються загальною слабкістю організму, блюванням та діареєю. Основною причиною подібних проблем фахівці вважають слабкий імунітет людини, який необхідно зміцнювати та готувати кожному.

Слабкий імунітет? Як зміцнити?

Що робити і як підняти імунітет організму? Чому ви схильні до частих інфекційних чи простудних захворювань? Чому ви відчуваєте постійну та необґрунтовану втому в осінньо-зимовий період? Звідки така «млявість» організму і явна нестача енергії?

У всьому виною – слабкий імунітет, який може бути навіть у людини, яка веде здоровий та активний спосіб життя. Виходом із ситуації є правильне функціонування нашої імунної системи – тільки так можна уникнути хвороб та частих інфекцій, що загострюються в осінньо-зимовий період.

При цьому для багатьох виявиться відкриттям, що для зміцнення імунітету організму не обов’язково купувати в аптеках дорогі препарати та мультивітаміни. Не потрібні надмірні фінансові витрати, адже зміцнення імунної системи може відбуватися цілком природними методами.

Фахівці рекомендують дотримуватися простих правил в їжі, звичках, проведення часу, які не вимагають від вас багато зусиль і можуть використовуватися буквально кожною людиною, яка дбає про своє здоров’я в цей період.

Отже, як зміцнити імунітет? Відзначаємо ключові моменти та правила, серед яких:

  • Правильно підібрана їжа.

Без їжі людина не може нормально жити та працювати, при цьому правильно підібрана їжа дуже ефективна для зміцнення нашого імунітету. При цьому ми не говоримо про якусь конкретну дієту, вам не потрібно йти на жертви та відмовлятися від продуктів, які вам найбільше подобаються.

Досить просто включити до свого раціону кілька інгредієнтів, які обов’язково вплинуть на наше здоров’я. Отже, що ви маєте їсти? Насамперед, ми повинні забезпечити наш організм вітамінами А, С та Е.

Вони містяться, зокрема, у перці, моркві, шпинаті, цитрусових та помідорах. Дивовижними властивостями володіє часник, що має бактерицидну дію, а також цибулю, яка здавна відома як овоч, що успішно допомагає боротися з застудними захворюваннями.

  • Напої.

Восени рекомендується пити велику кількість корисного чаю, збагаченого такими інгредієнтами, як імбир, мед або лимон. Також дуже хороші різні види настоїв, наприклад, з бузини чи шипшини. Відмінним варіантом стануть фруктові та овочеві коктейлі, які є джерелом багатьох вітамінів та мінералів.

У цьому плані наші можливості безмежні – ми можемо готувати як овочеві, так і фруктові напої, комбінувати інгредієнти, додавати мед або молоко. Таким чином, ми не тільки зміцнимо своє тіло, а й подбаємо про виведення шлаків із організму.

  • Правильно організований відпочинок.

Відпочивати треба вміти – це пам’ятати всім «трудоголікам» в осінньо-зимовий період. Дозвілля надзвичайно важливе, особливо коли погода на вулиці мінлива, а повітря стає холоднішим. Давно доведено, що відновлений і розслаблений організм набагато менше схильний до інфекцій.

Тому постарайтеся не перевтомлюватись і висипатися. Давайте уникати шуму і суєти, давайте подбаємо про правильний циркадний ритм і позбудемося стресу. Пам’ятайте, що імунна система не може робити все сама!

  • Скасування стимуляторів.

Усі стимулятори, такі як кава, алкоголь та сигарети, негативно позначаються на нашому здоров’ї, у тому числі знижуючи імунітет організму. Вони руйнують мікроелементи та вітаміни, які створюють надійний захисний щит для організму.

Тому варто виключити або значно обмежити їхнє вживання, щоб не послаблювати імунітет. Як бачите, не лише погода може негативно вплинути на наше здоров’я — на нього впливають наші вибори та наші звички.

Види імунітету

Що таке імунітет? Які види імунітету бувають? Коли ми говоримо про імунітет, ми маємо на увазі здатність організму активно та пасивно захищатися від усіляких патогенів. Багато в чому успіх цього «заходу» залежить від правильного функціонування імунної системи, що складається з численних органів, які відповідають за формування та дозрівання імунних клітин.

Це, наприклад, лімфатичні органи, до яких належать:

  • кістковий мозок;
  • вилочкова залоза;
  • селезінка;
  • лімфатичні вузли та мигдалики.

Імунна система також включає лімфатичні судини, вищезгадані імунні клітини і речовини, які вони продукують.

Оскільки клітини імунної системи живуть відносно недовго (деякі з них лише 36 годин), але мають тенденцію до оновлення, їх регенерацію слід систематично підтримувати. Людина народжується з уродженим імунітетом, званим неспецифічним, а протягом життя ми отримуємо додатковий захист – набутий чи специфічний імунітет.

Порушення функціонування імунної системи людини

Імунітет організму восени та взимку піддається великим випробуванням. Причини різні:

  • швидкий та нерегулярний спосіб життя;
  • стресові фактори;
  • хворі звички (вживання великої кількості міцної кави, вживання алкоголю, куріння цигарок);
  • погана якість сну;
  • погано збалансоване харчування за найважливішими нутрієнтами.

Це лише деякі з факторів, які можуть негативно позначитися на роботі імунної системи, призвести до зниження імунітету та послаблення імунної відповіді.

Порушення та ослаблення функціонування імунної системи людини багато в чому відбувається через зміну погоди, падіння температури, що, у свою чергу, сприяє простудним захворюванням. Як результат – поява болісного кашлю, нежиті, підвищення температури, біль у м’язах, першіння у горлі.

Ротавіруси також часто з’являються осінніми днями, що проявляється розладами травної системи, такими як діарея, біль у животі та блювання. Низький імунітет також сприяє бронхіту, який може перерости в пневмонію.

Причини зниження імунітету

Осінь або зима, особливо в місті, не схильні до занять спортом, а літо – до тривалих прогулянок. Взимку або восени багато хто з нас проводить менше часу на відкритому повітрі, що пов’язано не тільки з поганою погодою, але і, що зараз все частіше наголошується, з поганою якістю повітря в місті.

Це частково виправдано, якщо згадати про забруднення повітря («смогу»), яке взимку завжди інтенсивніше. У той же час це призводить до більшого часу перебування в опалюваних, сухих квартирах, що часто дуже рідко провітрюються.

Внаслідок цього обмежується можливість необхідної гідратації слизової оболонки дихальних шляхів. Це, у свою чергу, робить їх функцію, що очищає, набагато менш ефективною, і вони більш сприйнятливі до вірусних інфекцій.

Крім того, в холодні дні практично всі ми починаємо споживати набагато менше рідини, ніж у спекотну погоду. Це є додатковою причиною пересихання слизових оболонок та уповільнення імунообмінних процесів.

Причин зниження імунітету набагато більше – це і неправильний спосіб життя, і нездорові навички, і низька фізична активність. Все разом це накладається на наш організм і робить його особливо вразливим до осінньо-зимових періодів.

Як зміцнити імунітет узимку? Корисні поради

Зниження імунітету – загальносвітова проблема всього людства, яка посилилася з появою коронавірусу. Сьогодні немає одного ефективного способу боротьби з коронавірусом, який особливо активний в осінньо-зимові періоди.

Зараження схильні люди різного віку, здорові і з хронічними захворюваннями, вагітні жінки і навіть маленькі діти, так як вони зазвичай протікають безсимптомно. Однак, варто підтримати свій організм перевіреними методами.

Як підвищити імунітет узимку? Перший спосіб – правильна доза руху та фізичної активності. В умовах домашньої ізоляції та карантину це може бути трохи складно, але не неможливо. Ви можете тренуватися вдома за допомогою комп’ютера або програми на телефоні, вибрати онлайн-заняття або зосередитися на індивідуальних тренуваннях поза квартирою, серед яких:

  • біг;
  • їзда на велосипеді;
  • шведська ходьба;
  • інтенсивна прогулянка;
  • заняття на спортмайданчику тощо.

Що зміцнює тіло та імунітет? Насамперед, вітаміни! Вітамін C, наприклад, дуже важливий, оскільки має антиоксидантну дію, тому захищає клітини і тканини від можливої загрози. Чинить також імуностимулюючу дію, підвищуючи синтез простагландинів і цитокінів – речовин, що беруть участь у імунній відповіді.

Оскільки прийом препаратів вітаміну С може бути неефективним і тривалим (а надміру навіть шкідливим), варто отримувати його в щоденному раціоні. У великій кількості він міститься в петрушці, шпинаті, а також у цвітній та білокачанній капусті, ківі та цитрусових (апельсини, лимони, грейпфрути). Багаті на вітамін С також перець і полуниця, а також багато сирих фруктів та овочів.

Вітамін D – це міцні кістки, здорова шкіра, менше інфекцій та захворювань узимку. Значення вітаміну D у зміцненні імунітету та усвідомлення того, як важливо регулярно його отримувати, особливо у зимові місяці, зростає з кожним роком.

Вітамін D природно виробляється шкірою під впливом сонячних променів. У зимовий період такий спосіб одержання організмом вітаміну виявляється малоефективним, що не дивно через погодні умови.

Вітамін D відповідає за регулювання вироблення білків, які беруть участь у знищенні хвороботворних мікроорганізмів. Він також стимулює диференціювання імунних клітин – моноцитів, регулює реакцію Т-лімфоцитів та вироблення антитіл В-лімфоцитами.

Для зміцнення імунітету взимку та отримання вітаміну D слід вживати якнайбільше молочних продуктів і самого молока, яєць, жирної морської риби, сиру тофу, грибів, натуральних рослинних олій і включати в раціон оливкову олію.

 

Бета-каротин та зміцнення імунітету

Регулярне вживання овочів та фруктів зміцнює наш імунітет у багатьох відношеннях. Це також одне з найкращих джерел бета-каротину, який перетворюється на вітамін А. Бета-каротин захищає імунну систему від вільних радикалів, а вітамін А впливає на цілісність слизових оболонок та вироблення слизу.

Бета-каротин можна знайти в моркві, зелених овочах, таких як капуста, шпинат, броколі, а також в абрикосах, гарбузі, манго та солодкій картоплі.

Чим ще підвищити імунітет організму за доби коронавірусу? Що ще зміцнює тіло, крім вітамінів та фізичних вправ? Цинк може бути ефективним – деякі дослідження показують, що він допомагає позбутися загальних симптомів інфекції та скоротити тривалість хвороби. Він міститься в бобових, горіхах, злаках, морепродуктах та м’ясі.

Білок є основним будівельним матеріалом у нашому організмі. З цієї причини варто внести до раціону повноцінний білок, що міститься в яйцях, рибі, молоці, бобах або горіхах.

Вживання великої кількості рідини та води допомагає запобігти вірусним та бактеріальним інфекціям. Варто висипатися і дбати про правильну гігієну, уникаючи стресів та надмірної втоми. Разом з частим миттям рук, дотриманням рекомендацій фахівців та дезінфекцією поверхонь, що використовуються, ми збільшуємо шанс уникнути зараження коронавірусом та іншими захворюваннями.

Оздоровлення та відпочинок з метою зміцнення імунітету

Оздоровлятися та відпочивати правильно має вміти кожен, хто хоче зміцнити свій імунітет. Тут також важливо дотримуватися простих правил – менше стресу, більше позитивних емоцій, більше сну, правильний вибір гардеробу.

Останній момент особливо важливий восени, коли погода дуже мінлива. Вранці та ввечері, як правило, набагато холодніше, ніж у середині дня. Саме тому варто носити кілька шарів одягу та постійно підтримувати тепловий комфорт.

Якщо ми говоримо про дозвілля та відпочинок вдома, потрібно стежити, щоб температура в приміщенні залишалася постійною, а повітря належним чином зволожувалося. Занадто сухий мікроклімат може викликати біль у горлі, чхання, нежить та кашель.

Коли в осінньо-зимовий період зміг і дим заважають нам дихати, варто використовувати в будівлі очищувачі повітря, які шляхом фільтрації видаляють із нього бактерії, віруси, плісняву та грибки. Це гарне рішення для новонароджених, які ще не мають природного імунітету.

Загартовування – природний метод, що підвищує працездатність організму, який вчитиметься адекватно реагувати на різкі перепади температур та несприятливі погодні умови. Для підвищення імунітету слід систематично загартовувати організм, застосовуючи різні методи охолодження та прогрівання тіла.

Вдома можна чергувати холодний та теплий душ. Регулярне відвідування сауни, під час якої тіло нагрівається, а потім поступово остигає, збільшує кількість лімфоцитів у крові, а значить підвищує імунітет. Це покращує роботу кровоносної системи за рахунок звуження та розширення судин. Також позитивно впливає дихальну систему.

Загартовування організму можна проводити шляхом замочування ніг в холодній воді або купання при низькій температурі у водоймах. Крім високої опірності хворобам, усім відомі «моржі» не скаржаться на ревматизм, шкіра у них молодша і еластичніша.

Пам’ятайте, що такий метод загартовування вимагає поступової підготовки. Перш ніж приступати до такого гартування організму, варто поцікавитися у лікаря, чи буде це безпечно для вас.

Останній момент – турбота про своє психічне здоров’я. Не секрет, що стрес викликає секрецію гормонів, багато яких ініціює запалення в організмі. Потім відбувається зменшення кількості лейкоцитів та зниження імунітету, а імунна система виявляється недостатньо сильною, щоб захищатися від мікробів.

Цей процес відбувається при тривалій напрузі та стресі. Щоб впоратися з цим, ви можете зайнятися спортом, піти на йогу, медитувати чи поговорити з друзями чи психологом.

Заповніть контактну форму

Спеціаліст з бронювання зв'яжеться з Вами найближчим часом

Виберіть спосіб оплати
Забронювати
Оплатити при поселенні в готель
Дата прибуття
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду

Купівля новорічного банкету доступна при проживанні в готелі протягом 3 ночей в період з 30.12 до 02.12. Також у Вас є можливість поселитися раніше і поїхати пізніше позначених дат.

Для підтвердження бронювання необхідно внести повну оплату за програму новорічного банкету. У Вас буде можливість оплатити банкет окремо або разом з проживанням після завершення бронювання на сайті.

Дата прибуття
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
  • Для бронювання терапії Маєра, потрібно здійснити передоплату в розмірі 30% від вартості програми
  • Забронювати програму Майєра можна тільки при проживанні в готелі RIXOS, на весь період лікування
  • Проживання для пацієнтів, що проходять програму Майєра, розраховується за тарифом Room only
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Програми Маєра
Оберіть тривалість програми Майєра
Програма Check-Up
Програма Check-Up
ф
Програма Check-Up
Програма Check-Up
Програма Check-Up
Програма Check-Up