Park area, hotel Rixos
Rixos Prykarpattya
відпочинок в парку, готель Ріксос
Отельный комплекс Риксос Прикарпатье
номер готелю Ріксос
Мейер-терапия
Програма Майер терапії, готель Ріксос
Игра в русский бильярд, отель Риксос
Гідро масаж, готель Ріксос Прикарпаття
Конференц-зал в готелі Ріксос Прикарпатя
ключ от номера, отель Риксос
Ресторан Европейской кухни, Риксос Прикарпатье
Вестибюль отеля, Риксос Пркарпатье
the hotel territory of Rixos Prykarpattya
Блог
Клімат Карпат: погода під час відпустки
celendar
26.10.2022

Клімат у Карпатах помірний, тому тут буде приємно та комфортно відпочивати у будь-яку пору року. Потрібно лише ретельно зібратися, мати речі за сезоном та відповідними погодами. Карпати — рай для тих, хто обожнює чисту природу, гарні краєвиди, величні гори та приголомшливу атмосферу умиротворення. Якщо ви ще ніколи не були в цьому прекрасному куточку країни, тоді заздалегідь потрібно дізнатися про всі особливості місцевості, вивчити погодні умови.

Зима тут відрізняється м’якістю та великою кількістю снігу, влітку не виникає бажання сховатися від спеки, осінь суха, навесні ллють дощі. Понад 1600м метеоумови відносяться до класичних гірських — складно щось передбачити, оскільки утворюються локальні фронти і погоду можуть дізнатися заздалегідь обрані.

Особливості рельєфу призводять до вертикальної кліматичної зональності. Тобто, кожна сотня метрів набраної висоти викликає холод порядку на 1 градус. Об’єм можливих опадів підвищується на 12%. Швидкість вітру також зростає в середньому на 0,3 м/с. Це говорить про те, що в літніх походах має бути в рюкзаку вітровка, дощовик.

Ще тут трапляється таке явище природи, яке називається інверсією клімату. У низинах відзначається застоювання маси холодного повітря. Температура опускається до 10 градусів нижче ніж на найближчих територіях.

Клімат Карпат: погода під час відпустки

Новий туристичний сезон у Карпатських горах офіційно стартує з останнього літнього місяця. З урахуванням особливостей клімату Карпат погодні умови після квітня стабілізуються, кількість опадів скорочується. Дні, як правило, сонячні, у горах температура підвищується до 15 градусів, ймовірність снігопадів залишається.

Погода в цій місцевості визначається географічним розташуванням:

  • одні схили прогріваються краще за інших, через те, що тягнуться з північно-західної на південно-східну частину;
  • з боку Закарпаття набагато сухіше та тепліше, ніж з Івано-Франківська;
  • осінь у північно-західній частині починається приблизно на 2 тижні раніше, а сніг тримається довше.

Клімат цього району можна називати помірно-континентальним, лише варто враховувати особливості рельєфу. В основному температура та вологість залежить від так званої «пічки Атлантики», течії Гольфстрім. За рахунок цього в низинних районах регіону літо буквально починається з травня та триває аж до вересня. Хоча й спостерігалися невеликі температурні зрушення. Коли травень радував теплотою, червень трохи фарбував ідеальну погодну картинку дощами та незначним похолоданням. Але найчастіше погода є прийнятною для відпочинку.

Гірський клімат у Карпатах

Чому саме у травні починається туристичний сезон, бо погода стає стабільною, опади спостерігаються рідко та недовго. Більшість днів радує зігріваючим сонячним промінням. Карпати, чия висота коливається в районі 2000 метрів, надійно захищають Закарпаття від холодних Арктичних мас взимку. Значні перепади висот впливають як на різну середньорічну температуру, так і кількість опадів.

У горах вдень температура варіюється від +5 до 15 градусів, а вночі від -2 до 0 градусів за Цельсієм. Хоча не виключена ймовірність снігопаду, природа радує квітучими садами та городами, на вершинах видніються снігові крони.

За оцінками багатьох туристів, гірський клімат українських Карпат має цілющі властивості. Якщо ви подихаєте гірським повітрям Карпат, ви зможете помітити, як у вас незабаром покращиться самопочуття, з’явиться приплив сил та енергії, підвищиться працездатність. А все тому, що у Карпатських горах тиск повітря менший. Чим вище гори, тим менше стає щільність повітря і, відповідно, кисню.

Карпати влітку

Якщо ви любите піший туризм, то у відпустку найкраще вирушатиме саме влітку. Походи на тривалі дистанції сподобаються тим, що вони будуть комфортно. Ніщо не буде відволікати від споглядання видів, що відкриваються.

Особливості Карпат влітку полягають у наступному:

  • висихання стежок, що починається з червня;
  • температура повітря вдень тримається у позначці 20 градусів, у горах – зберігається в межах 10 градусів;
  • липень вважається найспекотнішим місяцем, градуси підвищуються до +25;
  • у липні відзначається найбільша кількість опадів;
  • серпень радує сухим та нежарким кліматом, різноманітністю диких ягід;
  • температура у серпні падає до +20 градусів.

Якщо для походу обрано червень, варто добре підготуватися, а саме зібрати дорожню сумку. Обов’язково покладіть у неї сонцезахисний крем, головний убір, захист від дощу, теплий одяг на вечір. Для липневого походу бажано віддавати перевагу не високим та не віддаленим маршрутам. У рюкзаку має бути пальник, запасні шкарпетки, крем від сонця, гумові шльопанці.

Трекінг краще займатися в серпні, коли зовсім не спекотно, в долинах з’являється туман і утворюється чарівна атмосфера.

Карпати восени

Осінь бере владу у високогір’ї на початку першого місяця, через кілька тижнів ліси на північних схилах забарвлюються в золотистий відтінок. Вдень температура варіюється від 10 до 15 градусів, під ранок невеликий мороз. Рекомендується взяти з собою теплий спальник та міцні черевики. Сніг уже можна наприкінці вересня чи на початку жовтня.

Наступного осіннього місяця настає «бабине літо». Градусник показує +5 градусів вдень, а от уночі мінусова температура. У жовтні не хмарно, світло, часто світить сонце. Тумани – звичайне явище в цей час. Вони вражають своєю красою при заходах сонця і сходах. Карпати восени стикаються із сюрпризами у вигляді швидкого чи затяжного дощу. Також зустрічаються паморозі. Туристу треба як слід утеплитися, озброїтися примусом, бахилами, ціпками.

В останній місяць осені бере владу у свої руки зима. Позначка на градуснику вдень падає до -5 градусів, вночі стає ще холодніше. Долини бажано обминати, там волого, туманно, мокро. Якщо ви вирушаєте в похід у листопаді, для вас першорядним завданням буде якнайшвидше піднятися на хребет.

Карпати взимку

Грудень майже як листопад, хіба що погода в цій місцевості набуває остаточної стабільності, сніг стає щільнішим, а сонце все частіше виглядає з-за хмар. Карпати взимку примітні наступним:

  1. Щоб зайнятися трекінгом, можна вибрати для цієї справи січень. Для цього створено всі умови – ясно та безпечно.
  2. Слід запастися теплим одягом та взуттям, вирушаючи до Карпат у січні, адже градуси знижуються до -5 вдень та вночі до -15.
  3. Важливо пам’ятати, що взимку на вершинах сильний вітер, що не припиняється, тому необхідно обзавестися захисним кремом, окулярами. Не забути про крем від сонця, яке, незважаючи на холод, світить на повну силу.

Що стосується лютого, то умови нічим не відрізняються, але ближче до середини місяця картинка стає іншою. Опади випадають із подвоєною силою, відлиги з’являються все частіше, схили вкриваються настом, а лавини починають сходити. Якщо ви ніколи не були в цій місцевості, варто скористатися послугами досвідченого інструктора. Він проведе безпечним маршрутом, щоб ви могли насолодитися таким видом дозвілля і отримати спогади на все життя.

Карпати навесні

Здавалося б, весна – найоптимальніший час для походів. Але тут початок березня дуже схоже на кінець лютого — погодні умови ідентичні. Наприкінці березня краще не йти у похід. Так ви точно не отримаєте задоволення від заняття, нарветесь на купу снігу, що відтає. Карпати навесні розморожуються, тому варто бути обережним. У квітні все не так погано через сонячні дні, що збільшуються. Температура в горах коливається від +5 до 0 градусів за Цельсієм. Часто йдуть дощі, бурхливі річки стають величезною перешкодою подолання багатьох маршрутів.

Любителям адреналіну та гострих відчуттів  можна спробувати вирушити у подорож у цей період. Не забудьте про високе взуття, запасні речі, примус, дощовики. Також потрібно мати палиці та теплий спальник.

Пам’ятайте, що через масові відлиги спостерігається висока вологість і небезпека сходу лавин. Якщо не хочете ризикувати, краще зберегти сили і час для походу на травень. Саме тоді й розпочинається літній сезон. Клімат стабілізується, все частіше спостерігається сонячна погода.

Що обов’язково потрібно мати з собою будь-якої пори року?

Зрозуміло, що кожна пора року потребує індивідуальної комплектації туристичного рюкзака. Насамперед потрібно враховувати сезонність, характерну для неї погоду в цій місцевості. Будь-якої пори року важливо завжди мати у своєму рюкзаку сонцезахисний крем. Дівчата, які не мають виходу у світ без макіяжу, повинні мати помаду з сонцезахисним фактором, живильний жирний крем, який допоможе захистити відкриті ділянки шкіри. Рекомендується запастись вакуумними пакетами, які відмінно підходять для зберігання речей у поїздці.

Якщо планується тривала подорож, слід продумати до дрібниць. Обов’язково брати намети, спальні мішки, все необхідне для багаття, намет, шезлонг, москітну сітку. Якщо ви їдете в похід з дітьми, треба зібрати окремий рюкзак і їм, переконатися, що там все є потрібно, від засобів особистої гігієни до теплих речей.

До речі, для такої справи краще брати рюкзак, в якому поміститься весь багаж необхідних речей. Взуття для походу гори теж має стати обов’язковим елементом вашого спорядження.

Висновок

Найвищий рівень туристичної карпатської інфраструктури надає відпочинку надзвичайного комфорту та позитивних вражень. Якщо заздалегідь зважити на погодні умови, дозвілля пройде на першокласному рівні. Для трекінгу варто вибирати літні місяці та вересень, а ось для суто зимових розваг підійде зима та початок весни. Туристам тут раді цілий рік, тому можна сміливо вирушати до Карпат, коли захочеться.

Заповніть контактну форму

Спеціаліст з бронювання зв'яжеться з Вами найближчим часом

Виберіть спосіб оплати
Забронювати
Оплатити при поселенні в готель
Дата прибуття
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду

Купівля новорічного банкету доступна при проживанні в готелі протягом 3 ночей в період з 30.12 до 02.12. Також у Вас є можливість поселитися раніше і поїхати пізніше позначених дат.

Для підтвердження бронювання необхідно внести повну оплату за програму новорічного банкету. У Вас буде можливість оплатити банкет окремо або разом з проживанням після завершення бронювання на сайті.

Дата прибуття
Дата прибуття
Дата від’їзду
Проходження будь-якої програми починається мінімум з наступного після заселення дня.

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
Дата прибуття
Дата від’їзду
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках

Період  ночей

Вартість  грн

* Вартість програми вказується для однієї особи і не включає оплату за проживання
  • Для бронювання терапії Маєра, потрібно здійснити передоплату в розмірі 30% від вартості програми
  • Забронювати програму Майєра можна тільки при проживанні в готелі RIXOS, на весь період лікування
  • Проживання для пацієнтів, що проходять програму Майєра, розраховується за тарифом Room only
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Лікування за програмою Маєра, починається виключно по вівторках
Програми Маєра
Оберіть тривалість програми Майєра
Програма Check-Up
Програма Check-Up
ф
Програма Check-Up
Програма Check-Up
Програма Check-Up
Програма Check-Up